Waarom een speciaal handopfokschema voor parkieten en papegaaien?

dinsdag 1 januari 2019 in de categorie Handopfok

Het geeft de meeste voldoening wanneer oudervogels zelf hun jongen grootbrengen, net zoals in de natuur. Door omstandigheden is de vogelliefhebber soms genoodzaakt de jongen met de hand groot te brengen of wil men m.b.v. handvoeding de jongen handtam maken. Wat ook de aanleiding voor de handvoeding is, het moet op een natuurgetrouwe wijze worden uitgevoerd met respect voor de vogel als zaadeter!

De meeste papegaaien, die met de hand worden grootgebracht, zijn zaadetende vogels. Het verteringskanaal is ingesteld op de vertering van zaden en kenmerkt zich door een snavel, krop, kliermaag, spiermaag en darmstelsel. Een gegeven dat zaadetende vogels van de natuur hebben meegekregen en dat de vogelliefhebber dient te respecteren. 

Schematisch overzicht verteringskanaal zaadetende vogel

 • Snavel (1)
 • Krop (7)
 • Kliermaag (8)
 • Spiermaag (9)
 • Darmstelsel (13, 15, 16, 18, 22)
Schematisch overzicht verteringskanaal zaadetende vogel
 1. Keelholte
 2. Luchtpijp
 3. Bronchiën
 4. Longen
 5. Hart
 6. Slokdarm
 7. Krop
 8. Kliermaag
 9. Spiermaag
 10. Lever
 11. Galblaas
 12. Milt
 13. Twaalfvingerige darm
 14. Alvleesklier
 15. Jejunum
 16. Ileum
 17. Blinde darmen
 18. Dikke darm
 19. Nieren
 20. Ureters
 21. Buidel van Fabricius
 22. Cloaca
 23. Ovarium
 24. Magnum
 25. Isthmus
 26. Uterus
 27. Vagina
Overzicht van het inwendige van een vogel (vrouwelijk).

 

Om deze reden is het niet verstandig om een dunne papvoeding te blijven verstrekken, totdat de jongen zelfstandig voedsel opnemen. Eenmaal volgroeid, hebben zulke vogels vaak een minder goed ontwikkeld verteringskanaal, waardoor ze hun geëigende voedsel – de zaden – minder goed kunnen bewerken in de spiermaag met alle nadelen van dien.

Daarom heeft CéDé® speciaal hiervoor een handopfokschema ontwikkeld, dat rekening houdt met de ontwikkeling van het spijsverteringskanaal van de zaadetende vogel.

Schema Handopfok:


leeftijd

CéDé Handvoeding

CéDé eivoer voor grote parkieten en papegaaien*

Gepelde zonnepitten*

Dag 1 – 5

          100 %

 

 

Dag 6 – 14

            75 %

                 25 %

 

Week 3

            60 %

                 40 %

 

Week 4 - 5

            50 %

                 50 %

 

Week 6 -8

            35 %

                 35 %

               30 %     

Week 9 - 12

            30 %

                 30 %

               40 %

* CéDé eivoer voor grote parkieten en papegaaien en de gepelde zonnepitten eerst fijn malen, voordat deze in de samenstelling van de handvoeding worden verwerkt.

 • Bij het uitkomen van jongen moet de vertering op gang komen. De verteringssappen met de daarin opgeloste enzymen werken nog niet optimaal. De eerste levensdagen moet een zeer licht verteerbare en dunne handvoeding worden verstrekt.
 • Doordat het lichaamsgewicht van de jonge vogel na 14 dagen wel het drievoudige van het geboortegewicht kan zijn, moet ook een gevarieerd voedingseiwit en voldoende energiestoffen worden verstrekt.
 • Tot slot is het noodzakelijk voor een goede ontwikkeling van het spijsverteringskanaal bij zaadetende vogels, dat gepelde en gemalen zonnepitten in de samenstelling van de handvoeding worden verwerkt. Hierdoor ontstaat een vastere voedselbrij, die meer inspanning vergt van het spijsverteringskanaal en waardoor krop, klier- en spiermaag zich optimaal kunnen ontwikkelen; Worden deze jonge zaadetende vogels op deze wijze grootgebracht, dan zullen zij gemakkelijker zaden leren opnemen.
Waarom een speciaal handopfokschema voor parkieten en papegaaien?