Wanneer geven we eivoer

dinsdag 1 januari 2019 in de categorie Voeding

Verscheidenheid aan voedsel is van groot belang voor de zaadetende vogel.  Vogels leven in een steeds terugkerende cyclus van rust-, kweek- en ruitijd. De voedingsbehoefte verschilt in elke levensperiode.

In de productieperioden (kweek- en ruitijd) is de behoefte aan hoogwaardige eiwitbronnen, vitaminen en mineralen beduidend hoger. Bij zaadetende vogels mag het dagrantsoen in kweek- en ruitijd voor ¼ deel uit CéDé® eivoer bestaan. Het voedselaanbod in de rustperiode is doorgaans veel minder veelzijdig. Daarom volstaat het om 2 à 3 maal per week CéDé® eivoer te verstrekken.  Op deze wijze verzorgd, ontstaat een natuurlijke cyclus in de variatie van het voedselaanbod!

Een evenwichtige voedselopname bij kweekvogels wordt bereikt, indien een gecontroleerde hoeveelheid voedsel (zaad, eivoer, eventueel kiemzaad etc.) wordt verstrekt. Het principe “met mate en gevarieerd eten” geldt niet alleen voor de mens, maar is ook een gouden regel bij de verzorging van de zaadetende vogels.

Het opnemen van een verscheidenheid aan voedsel (zaad, eivoer, groenvoer etc.) door zaadetende vogels betekent niet alleen het voldoen aan een voedingsbehoefte, maar is ook een sociale bezigheid, waarin met name de jonge vogels van “elkaar leren”, zodat ook zij later hun jongen op een normale manier kunnen grootbrengen, zoals ze van hun ouders hebben geleerd. Bovendien ondersteunt het de normale werking van de spijsvertering (krop-, klier- en spiermaag). Een gegeven dat zaadetende vogels van de natuur hebben meegekregen en welke wij als vogelliefhebber dienen te respecteren.

Wanneer geven we eivoer